Liseleje

Det gamle fiskerleje

Liseleje blev grundlagt af J.F. Classen i 1784 som fiskerleje, opkaldt efter hans datter Elisabeth kaldet Lise. Fiskerlejet bestod af 4 familier og fiskerne leverede fisk til arbejderne på Classens krudtværk i Frederiksværk.

Det gamle ishus er Liselejes varetegn, og blev bygget i 1901 og ligger for enden af Classensvej. Huset blev brugt af fiskerne til at opbevare den is man havde hentet på Søvej, syd for Hyllingebjerg og som gjorde det muligt at begynde den første eksport af fisk helt til tyskland, efter at der var kommet jernbane til Frederiksværk. De fleste fisk blev dog handlet i lokalområdet og fragtet på simple trillebøre og hestevogne. Området omkring det gamle ishus hedder Stejlepladsen og her ordnede fiskerkonerne garnene. Fra 2006 har det igen været muligt et par gange om året at besøge det gamle ishus og se det hvælvede rum og den tykke dør ind til selve ishuset, samt se en mindre samling af de gamle fiskeredskaber.

Du kan stadig den dag i dag se nogle af de første huse i byens gader. Gå en tur og se godt efter, der står årstal på enkelte af dem. De fleste har stadig stråtag men er i dag sat flot i stand sammenlignet med dengang de blev bygget. Historiens gang har sat sine spor i byens rum og pladser. Erhvervsfiskeriet i Liseleje ophørte i 50’erne, og byen blev istedet kendt for sin fantastiske strand, plantage og overdrev, en klassisk badeby.

Liseleje er kendt for sin autencitet, og de mange ildsjæle der år efter år holder fast i mange fine gamle traditioner der går mere end hundrede år tilbage og igangsætter aktiviteter der er uden de store armbevægelser eller international karakter – Liseleje er stadig badeferie som i de gamle dage.